Vad är en skvallertidning?

Allt som oftast utkommer en skvallertidning en gång i veckan. Eller så var det åtminstone innan nätet tog över som läsarportal. Numer tenderar den här sortens tidningar (liksom andra kategorier) att uppdatera sitt innehåll på frekvent basis. Kort summerat innehåller en skvallertidning läsning om diverse kändisar och deras privatliv. Damtidning, veckotidning eller kunglig tidning brukar den här sortens medier kalla sig själva. “Skvaller” är mer en folklig slang för just den typen av tidningsinnehåll.

Så vad finns det då att läsa om i skvallertidningarna? Det kan vara blandad läsning om kända människor från olika branscher, scener och områden. Vissa svenska skvallertidningar fokuserar på kändisar här i Sverige så som artister, skådespelare och influencers. Medan andra väljer att erbjuda ett mer internationellt innehåll med läsning om världskändisar. När det gäller svenska skvallertidningar brukar “röda mattan” vara ett stående inslag. Där finns vimmelbilder från kändisar som har gått på offentliga fester eller filmvisningar.

Sedan 2000-talet har kvällstidningarna börjat skriva mer om kändisar än tidigare. Något som fått exempelvis Aftonbladet och Expressen att beskyllas för att vara allt för lika skvallertidningarna. Utan att döma någon part kan vi nog tydligt påstå att det finns ett stort behov för svenskar att läsa om kändisar, annars skulle förmodligen inte Sveriges största tidningar välja att fokusera på den sortens innehåll.

Klassiska skvallertidningar här i Sverige är Se & Hör som ursprungligen startades som en sammanslagning av Hänt i Veckan samt Röster i Radio-TV. Hänt Extra är också en populär tidning och även en av Sveriges största nätsajter inom kategorin. Här är det dock en tydlig inriktning mot yngre tjejer.