Vad är en paparazzi?

Lady Gaga sjunger om Paparazzi och vi hör ordet titt som tätt. Men vad innebär det egentligen? Vad är en paparazzi och var har ordet fått sitt ursprung från? Häng med så berättar vi mer!

Ordets betydelse

Paparazzo är singular för paparazzi och syftar på en fotograf som “smygfotar” personer som är särskilt måna om sitt privatliv. Det vill säga kändisar och offentliga personer. Själva ordet har sitt ursprung i en film kallad “Det ljuva livet” som handlade om nyhetsfotografen med samma namn. Paparazzobegreppet gjorde sig känt för den allmänna massan i samband med prinsessan Dianas tragiska död. Paparazzis var nämligen inblandade i bilolyckan.

Utpräglade paparazzikulturer

I Sverige har vi inte samma extrema paparazzifotografering som i exempelvis England och USA. Där pågår mer eller mindre ett krig mellan bildbyråerna för att lyckas ta de bästa intima bilderna på kändisar. Något vi som åskådare kan få en tydlig bild av via diverse realityserier som Keeping up With The Kardashians där paparazzis är ständigt närvarande.

Paparazzis får som oftast provisionsbaserad betalning för sina tagna bilder. Det innebär i praktiken att belöningen avgörs utifrån hur känd personen på bilden är samt hur privat eller “chockerande” innehållet är.