Prinsessan Dianas död – paparazzi

Skvallerpressen är inte sällan medverkande till vad som blir stora skandaler i mediebruset i form av publicerade bilder av känslig karaktär på offentliga och kända personer som på olika sätt skapar kaos. Under åren finns även tragiska utgångar av skvallerpressens tämligen hetsiga arbetsgång.

Låt oss gå in lite närmare på en av de mest omskakande händelserna där skvallerpressen varit en del av spektaklet, nämligen Prinsessan Dianas död 1997 där paparazzifotografer var ett inslag som påverkade utredningen.

Prinsessan Dianas sista natt

Begreppet Paparazzi har inte alltid varit ett begrepp som den stora massan har känt till. I samband med den tragiska olyckan i Paris då prinsessan Diana omkom blev dock paparazzibegreppet allmänt känt. Det var lördagen den 30 augusti 1997 som prinsessan av Wales befann sig i en bil tillsammans med pojkvännen Dodi Fayed. Detta var för övrigt en romans som var intensivt rapporterad av skvallerpressen. Hennes fotsteg hade alltid bevakats under alla dygnets timmar och Diana själv fann det alltid lika besvärande. Kärleken till den egyptiska arvtagaren var precis vad skvallerpressen önskade.

För att undvika pressen som ständigt stod på lur när Diana och Dodi skulle ta sig mellan olika platser lät de först en tom bil lämna hotellet där de befann sig under kvällen. Draget lyckades tämligen bra och flertalet paparazzi trodde det var prinsessan med följe som åkte från hotell Ritz, som Dodis far ägde, i Paris. När så Diana och Dodi med livvakt och chaufför satte sig i den riktiga bilen verkade fotograferna till synes vara borta, men några paparazzis hade ändå insett bluffen och var snabbt hack i häl, dock på ett rimligt avstånd.

Avståndet från hotellet till övernattningslägenheten skulle inte ta särskilt lång tid, men efter endast några minuters körning var olyckan ett faktum. Olycksplatsen var en tunnel under bron Pont de l’ Alma där chauffören av oklar anledning tappade kontrollen över fordonet. Först att nå platsen var dock de fotografer som hade förstått att Diana inte var med i den första bilen. Några av paparazzifotograferna försökte ta sig till bilen för att hjälpa till, medan andra valde att fotografera händelsen.

Prinsessan Diana avled 04:00 tidigt på söndagsmorgonen den 31 augusti 1997. Spekulationerna efter händelsen har varit många. Det var ingen paparazzi som körde bilen, men fotografernas ständiga närvaro och kränkande fotograferade hade definitivt skapat en stress för Diana. Bilens höga hastighet har förmodligen att göra med prinsessans önskan om att undkomma efterföljande paparazzi.